november 28, 2023
Teknologi

Är det värt att investera i en El-sparkcykel?

El sparkcykel

Med en el sparkcykel kan användaren resa upp till fem gånger snabbare än till fots, samtidigt som den är miljövänlig, rolig och billig. Och till skillnad från att cykla kommer du inte att svettas när du kommer fram!

Eftersom fler personer väljer att köpa en elsparkcykel är det viktigt att veta vad man ska leta efter. När du gör ditt val är hastighet, storlek, vikt, räckvidd, tillförlitlighet och kostnad bara några av de aspekter som du bör ta hänsyn till. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att försäkra dig om att du får den bästa elscootern för dina behov.

Här är vad vi diskuterar i det här inlägget:

  • Körningens kvalitet
  • Vattentålighet, motoreffekt och förmåga att klättra i backar.

Körkvalitet – hur bekväm vill du att din körning ska vara?


Om du är osäker på var du ska börja när du köper en elektrisk skoter, titta på körkvaliteten. Vissa elscootrar har så dålig körkvalitet att de inte kan köras mer än 1 mil på något annat än en felfri yta. Dessa e-scootrar kan se attraktiva ut på en webbplats, men många människor undviker att använda dem eftersom de är ”benstötande”.

Körkvaliteten påverkas av en mängd olika faktorer:

Hjulens dimensioner

Vi rekommenderar starkt att du undviker hjul med en diameter på mindre än 10 tum. Mindre hjul ger en mer ojämn körning och är mer benägna att fastna i gropar. Stora hjul med luft i däcken krävs i de flesta fall. Du behöver däck med feta slitbanor och fjädring om du planerar att köra mycket offroad.

Däck som är massiva eller fyllda med luft

Pneumatiska (luftfyllda) och massiva gummidäck är de två typer av däck som finns tillgängliga (luftlösa). Luftfyllda däck ger en jämnare körning eftersom de absorberar spänningar och ger bättre hantering, men de är mer benägna att punktera och kräver mer underhåll.

Om du väljer luftfyllda däck rekommenderar vi starkt att du också köper ”punkteringsskyddande vätska”. Du kanske aldrig behöver byta däck om du använder detta före din första åktur. En video som visar hur du använder vätska för att förhindra punktering kan du se här.

Du måste också kontrollera lufttrycket ofta och fylla på om det är lågt. För säkerhet, bromseffektivitet och dragkraft är rätt däcktryck avgörande. För lågt lufttryck orsakar slitage, minskar batteriets livslängd, hindrar dig från att uppnå topphastigheter och gör dig mer sårbar för punkteringar. Kolla in vårt urval av pumpar för e-scootrar.

Fjädring

En suspension för en elsparkcykel fungerar på samma sätt som ett fordon och jämnar ut stötar och chocker från vägen. Fundera på om du kommer att åka offroad eller i ojämn terräng, och om så är fallet bör fjädringen ha högsta prioritet när du köper en elscooter.

Du får vibrationer i styret om du inte har det, vilket kan vara irriterande på längre turer – och var är det roliga i det? Du kan få en jämnare körning på en elscooter med stora, luftfyllda däck utan fjädring än på en med fasta däck med fjädring.

Om du vill ha en terrängkörare som klarar hårdare terräng är en elscooter med bra fjädring ett bra alternativ. Fjädring kan monteras på antingen fram- eller bakhjulet, eller båda.

Lutning och motoreffekt


Den genomsnittliga ”nominella” effekten och toppeffekten för en el sparkcykel motor är olika. Ju högre effekt motorn har, desto mer kraft kan den skapa, vilket innebär bättre acceleration och förmåga att klättra i backar. Majoriteten av ”billiga elscootrar” börjar på 250 watt och går upp till 15 km/h. Om du väger mer än 80 kg kan dessa modeller ha svårt att klättra uppför backar och kommer sannolikt att ha svårt att nå sin topphastighet.

Om du vill ta dig an kullar regelbundet eller om du är större än normalt rekommenderar vi att du uppgraderar till en maskin med minst 350 watt och överväger att driva upp ytterligare därifrån.

IP-klassning och vattenmotstånd

De flesta elscootrar är inte vattentäta. Eftersom några av världens ledande tillverkare av elsparkcyklar är kinesiska är deras skotrar utformade specifikt för den kinesiska miljön. Därför kan det hända att de flesta el sparkcyklarna slutar att fungera om man kör dem på fuktiga ytor, i vattenpölar eller i regn. Om du dessutom gör din elscooter våt ogiltigförklarar du garantin, så du måste betala för utbytet själv, enligt det finstilta i många garantier för elsparkcyklarna. Läs mer om ip-klassning och vattenskydd här!

Räckvidd


Det är viktigt att komma ihåg att de räckvidder som tillverkarna uppger för elscootrar ofta är bästa tänkbara scenarier. De flesta förutsätter att en lätt person (70 kg) åker på en slät, jämn och rak yta med ett nytt batteri, precis som hastigheten. Tänk på att billigare elsparkcyklar har batterier av sämre kvalitet, och

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant