november 30, 2023
Mat

Barnkalas med tema – stor guide

Dags för barnkalas, mycket glädje, skratt och lycka under några intensiva timmar. Födelsedagskalaset är ett av årets stora händelser för ditt barn och alla föräldrar är måna om att det ska bli en oförglömlig dag för barnen. Vad bör du då tänka på för ett riktigt lyckat barnkalas?

För yngre barn är det populärt med olika tema på födelsedagskalaset, det är vanligt med bland annat enhörningskalas eller kalas för små superhjältar. Egentligen spelar inte temat så stor roll det viktigaste är att födelsedagsbarnet får välja själv vilket tema det ska vara.

Inbjudningskorten berättar om temat

Gör gärna inbjudningskorten tillsammans med ditt barn. Att planera tillsammans är jättemysigt. Låt det framgå av korten vilket tema det ska vara på kalaset. Du hittar massor av fina mallar för inbjudningskort på nätet. De flesta barn älskar att klä ut sig men det kan vara bra att skriva att maskerad är frivilligt.

Gör gärna kortet lite klurigt, kanske med bakåtvänd text om det är ett detektivkalas, eller varför inte skriva en rebus om enhörningar om du bjuder in till ett barnkalas med enhörningstema.

Dekorationer till kalaset

Dekorationerna kan du göra själv om du tycker det är roligt. Ett annat alternativ är att köpa in pysselmaterial och låta barnen själva göra girlanger och roliga struthattar under kalaset. Du kan också låta barnen pyssla utefter temat på kalaset. Är det ett barnkalas med enhörningstema kan du köpa hem glada färger, papper och glitter, så att alla barn kan göra ett enhörningshorn. Fäst tunna resårband på hornet, sen är alla barnen små enhörningar.

Mat till barnen ska vara mat för barnen

Prata med ditt barn, vilket barn vill barnet att ni ska servera. Ibland tycker barnen att det enklaste är det lättaste. Korv och bröd eller varför inte pizza brukar vara uppskattat. Om ditt barn fyller år på sommaren är det självklart smart att äta utomhus. Du kommer tacka dig själv efteråt när det är dags för städning. Glöm inte att kolla innan om det är något barn som har allergier.

Fantasifulla tårtor

Att maka en egen tårta kan vara riktigt kul, och mycket billigare än att köpa. Kolla först efter inspiration på nätet. Se efter vilka dekorationer de har i affären, de brukar ha färdiga marsipanplattor och roliga figurer som är enkla att skapa vackra tårtor med. En annan enklare variant är att köpa glasstrutar och bara ha en tårta på släktkalaset. Ibland är det mer uppskattat med en smarrig glass efter maten.

Teman för lekar

Lekarna på ett temakalas ska självklart kopplas till temat. På ett kalas med enhörningstema kanske det passar med till exempel en hinderbana för hästar. Likaså brukar det vara kul med någon gåta att lösa på ett detektivkalas. Tänk på att lekarna på barnkalaset ska vara utformade så att alla barn klarar av dem med enkelhet. Det behöver inte vara tävlingsmoment i lekarna för att de ska vara roliga. Barn älskar ju att bara leka med sina vänner!

Skattjakt med godispåse

Ett barnkalas brukar alltid avslutas med en godispåse. För de yngre barnen är fiskedamm uppskattat, men de äldre barnen brukar tycka om att gå på skattjakt för att hitta godispåsarna. Precis som med maten behöver du tänka på eventuella allergier när du gör godispåsarna.

Öppna presenter

När det är dags att öppna presenterna kan du välja hur du vill göra. Ett alternativ är att sitta i ring och snurra flaska. Det barn som flaskan pekar på hämtar sin present och ger till födelsedagsbarnet. Prata dessutom gärna med ditt barn innan, berätta att det är viktigt att tacka och se lika glad ut för alla presenter. Då kommer nämligen inget barn känna att det hade med sig en sämre present än någon annan.

Vilka är bjudna

Tänk på att inte ta med inbjudningskort till skola eller fritids om alla i gruppen inte är bjudna. Ska du endast bjuda några få i barngruppen är det bättre att skicka korten eller lämna av kortet hemma hos dem. En annan lättare variant är att skicka en rolig inbjudan via ett MMS eller ett litet roligt filmklipp där barnet berättar att det är dags för födelsedagskalas.

Sammanfattningsvis ska ditt barns födelsedagskalas vara ett barnkalas som också barnet själv har varit med och planerat. Egna dekorationer och personliga inbjudningar blir både personligare och billigare. Sist men inte minst bör du komma ihåg att det är lekarna och stämningen som avgör om det blir ett roligt party.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant