november 28, 2023
Blogg

Hur många ägg har en kvinna

Hur många ägg har en kvinna?

Så, hur många ägg har en kvinna egentligen? Det är en intressant frågeställning, inte sant? När en flicka föds, har hon alla de ägg hon någonsin kommer att ha i hennes liv. Det är mycket möjligt att det är så många som en till två miljoner! Men vad händer med alla dessa ägg?

Äggreserven minskar med åren

Över tid, specifikt när en kvinna når sin pubertet, börjar hennes ägg att mogna och frigöras i hennes menstruationscykler. Men inte alla ägg överlever denna process. Faktum är att den stora majoriteten av kvinnans ägg förloras genom en process som kallas atresi, innan hon ens når puberteten. När en kvinna når medelåldern, minskar hennes äggreserv drastiskt. Vid tidpunkten för menopaus har de flesta kvinnor inga fungerande ägg kvar.

Ålder Antal ägg Fertilitet
Vid födseln 1-2 miljoner Inte ännu tillämpbart
Puberteten 400,000 Börjar
Medelåldern 10,000 Minskar
Menopaus 0 Ingen

Arvet av ägg

Fortfarande med mig? Bra, för här kommer det intressanta biten. Tro det eller ej, de ägg en kvinna har i hennes äggstockar är faktiskt arv från hennes farmor. Det är sant! Äggen skapas inuti en bebis flicka medan hon fortfarande finns i sin mors mage, vilket betyder att de tekniskt har passerat genom två generationer innan de ens kommer till användning!

  • En kvinna föds med alla hennes ägg.
  • Antalet ägg minskar över tid.
  • Äggen en kvinna föds med är arv från hennes mormor.

Vi hoppas att denna information hjälper till att klargöra hur äggstockarna och äggen fungerar. Det är verkligen fascinerande, inte sant? Så, nästa gång någon frågar dig ”hur många ägg har en kvinna?”, du vet vad du ska svara!

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant