november 28, 2023
Blogg

Hur många cl är ett glas vin

Hur många cl är ett glas vin?

Du har säkert stått inför den frågan någon gång, speciellt om du är en vinälskare och tycker om att njuta av ett glas eller två till middagen. Ja, många av oss ställer oss den frågan eftersom vi vill ha en ungefärlig uppfattning om hur mycket vin vi faktiskt dricker. Så, hur mycket är ett glas vin på cl egentligen?

Generella mått för ett glas vin

Vanligtvis räknar man med att ett standardglas vin rymmer 15 cl. Så om du får frågan ”Hur många cl är ett glas vin?”, kan du utan att blinka svara ”15 cl”. Men som vi alla vet, är det sällan vi häller upp exakt så mycket vin hemma.

Typ av vin Standardstorlek (cl) Alkoholprocent
Rött vin 15 12-15%
Vitt vin 15 10-14%
Rosévin 15 11-13%
Mousserande vin 15 10-12%

Fakta att tänka på

  • För att kunna mäta upp de där 15 cl, finns det särskilda måttglas att använda. De brukar rymma 10, 15 eller 20 cl vin.
  • Du ska inte hälla upp vinet till kanten, utan lämna lite utrymme för att vinets aromer ska kunna utvecklas.
  • Om du dricker vin regelbundet, kan det vara bra att känna till dessa mått för att kunna kontrollera ditt alkoholintag.

Varför denna fråga ens är viktig?

Vinkonsumtion kan ha både positiva och negativa effekter på hälsan, och det beror helt på mängden du dricker och ditt sätt att dricka det. Att veta ”Hur många cl är ett glas vin?” kan hjälpa dig att balansera mellan njutning och hälsa.

Så, nu vet du hur många cl ett glas vin är. Håll dessa siffror i åtanke nästa gång du häller upp ett glas efter en lång dag, på en fest, eller vid en speciell tillställning. Drink responsibly, mina vänner!

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant