november 30, 2023
Blogg

Hur många dog under andra världskriget

Hur många dog under andra världskriget?

Det är en fråga som håller på att stöta och blöda i hela världens hjärta. Den exakta siffran är fortfarande föremål för debatt bland historiker och forskare. Men man tror att antalet människor som dödades under kriget är omkring 70 till 85 miljoner. Det utgör ungefär 3% av den dåvarande världspopulationen. Hemskt, eller hur?

Alla dog inte i strid

För att göra det ännu mer skrämmande, var en stor procentandel av de döda civilbefolkningen. Civilbefolkningen led av svält, sjukdomar, utfrysning och många andra grymma massakrer. De dödsoffren är lika mycket del av siffran som soldaterna på slagfältet. Kanske är det dags för oss att ta en djup dykning in i några siffervärldar? Okej, låt oss göra det då!

Plats Civila dödsfall Militära dödsfall
Sovjetunionen 10 miljoner 8,8 miljoner
Kina 7 miljoner 3 till 4 miljoner
Tyskland 2,5 miljoner 5,3 miljoner
Polen 2 miljoner 240 000

Varför dessa siffror är viktiga

Det här är tal större än det latinska alfabetet, och de är svåra att greppa. Varför? Jo, för att de är människoliv – varje siffra en pappa, en mamma, en son, en dotter. Att sätta sig in i dessa siffror kan göra oss mer medvetna om krigets fasor och förstärka vårt engagemang för fred. Som jag brukar säga, ”Låt oss studera historia för att bygga en fredligare framtid”.

Så nästa gång någon frågar dig, ”Hur många dog under andra världskriget?”, kommer du att ha en bra uppfattning om detta. Och kanske kommer du att kunna använda den informationen för att starta en konversation om varför det är så viktigt att arbeta för fred.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant