november 28, 2023
Blogg

Hur ofta ska man känna fosterrörelser

Hur ofta ska man känna fosterrörelser?

Det är en av de mest spännande delarna av graviditeten – att uppleva de första sparkarna och rörelserna från det lilla livet inuti dig. Men hur ofta ska man egentligen känna dessa fosterrörelser? Och när ska man bli orolig? Jo, här kommer svaret.

När börjar fosterrörelserna?

De flesta kvinnor börjar känna fosterrörelser mellan vecka 18 och 25 av graviditeten. Förstföderskor kan känna dem senare än de som varit gravida tidigare. Rörelserna kan kännas som lätta fjärilsslag, bubblor eller som lätta stötar.

Hur ofta ska fosterrörelserna kännas?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du ska känna fosterrörelser, eftersom varje graviditet är unik. Men som en generell tumregel, bör du börja märka en konsekvent mönster av aktivitet varje dag.

Vecka Typ av rörelse Frekvens
18-25 Första fosterrörelserna (’fjärilsslag’, ’bubblor’) Varierande
26-30 Betydligt starkare rörelser (sparkar) Daglig aktivitet
31-35 Markanta rörelser och mönster Regelbundet genom dagen
36+ Färre, men starkare rörelser Förblir konsekvent

Vad ska man göra om rörelserna minskar?

Om du märker en drastisk minskning i fosterrörelser, eller om du inte känner några rörelser alls under en period av 24 timmar, bör du omedelbart kontakta din läkare eller barnmorska. Minns, det är alltid bättre att vara säker än ledsen.

Så, ”hur ofta ska man känna fosterrörelser?” – bra fråga! Det går inte att säga exakt hur många gånger per dag du ska känna ditt barn röra sig, men om du lär känna ditt barns individuella mönster av aktivitet, kommer du att ha en bra idé om vad som är normalt för dig och ditt barn.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant