november 30, 2023
Blogg

P-stav mens hela tiden

Vad är p-stav och hur fungerar det?

P-staven är ett preventivmedel som ser ut som en liten stav av plast. Den är cirka 4 cm lång och läggs in under huden på överarmen av en läkare eller sjuksköterska. När p- staven är på plats utsöndrar den langsomt hormonet gestagen. Gestagenet gör att ägglossningen stannar upp och genom det blir det svårt för spermier att tränga igenom livmoderhalsen.

Kan man få mens hela tiden med p-stav?

Ja, det kan variera mellan olika personer hur de påverkas av p-staven. Vissa kan uppleva att de får oregelbunden mens eller till och med mens hela tiden, medan andra kan sluta få mens helt. Ifall man upplever att man får mens hela tiden under flera månader kan det vara bra att kontakta sjukvården för råd och eventuell utredning.

Preventivmetod Effektivitet Varighet
P-Stav 99,9% 3 år
P-piller 91% Daglig
Kondom 85% Engångsbruk
Spiral 99,1% 3-5 år

Varför hos vissa användare av p-stav upplever mens under längre perioder?

Tja, hormonella preventivmedel som p-stav kan påverka menscykeln på olika sätt. P-staven frigör hormon som kan göra att mensen blir oregelbunden, särskilt i början. Hos en del kvinnor kan mensen försvinna helt, hos andra kan blödningarna bli rikligare eller mycket oregelbundna. Det är också detta som kan ge upplevelsen av att man får ”mens hela tiden”.

Vad man kan göra om oönskade biverkningar, som konstant mens, uppstår?

Om du upplever oönskade biverkningar som konstant mens när du använder p-stav, bör du rådfråga med din läkare eller sjuksköterska. De kan kanske justera din dosering, eller så kan du behöva prova ett annat preventivmetod.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant