november 28, 2023
Blogg

Varför fryser man när man har feber

Varför fryser man när man har feber?

Det kan kännas konstigt, men det är faktiskt ganska logiskt. När kroppen försvarar sig mot en infektion, ökar den kroppstemperaturen för att skapa en miljö där bakterier och virus inte trivs. Men vår inre termostat har ett inställt ”normalt” intervall, och när kroppstemperaturen stiger över det, räknar systemet detta som en intern kyla. Därmed känner vi oss frusna.

Vad händer i kroppen?

När du har feber, är det en naturlig process som aktiveras. Hjärnan ökar kroppstemperaturen i ett försök att bekämpa infektionen. Kroppen behöver mer energi för att fungera, och den vill behålla så mycket som möjligt av värmen. Därför kan du känna dig kall och bäva, trots att du egentligen är varmare än normalt.

Projekt När sker det? Vad innebär det för dig?
Kroppen försvarar sig När en infektion upptäcks Feber, känsla av att frysa
Verkställa försvaret Efter detekteringen Höjd kroppstemperatur
Reaktion på försvaret Under feberperioden Förvirring, trötthet
Återställande Infektionen är bekämpad Normaliserad temperatur

Råd vid feber

Vid feber är det viktigt att ta det lugnt och vila. Drick mycket vatten för att undvika uttorkning. Du kan också ta febernedsättande medel, men kom ihåg att det bara behandlar symptom och inte själva infektionen. Och kom ihåg, att frysa när du har feber är helt naturligt – så svep in dig i en filt och vila tills du mår bättre!

  • Drick mycket vatten
  • Vila
  • Svep in dig i en filt

Sammanfattning

Att frysa när man har feber kan verka kontraintuitivt, men det är kroppens naturliga sätt att bekämpa infektioner. Så ta det lugnt, drick mycket, och kom ihåg att detta bara är ett sätt för kroppen att ta hand om sig själv. Ta hand om dig!

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant