november 28, 2023
Blogg

Varför gick usa med i första världskriget

Historia bakom Amerikas deltagande i första världskriget

Det var en serie händelser som ledde till att USA gick med i första världskriget. Men rättar du dig aldrig och undrar ”Varför gick USA med i första världskriget?” Låt oss gräva djupare och avslöja de historiska fakta.

Datum Händelse Inverkan
1914 U-20 torpederar RMS Lusitania USA:s opinion mot Tyskland försämras
1917 Zimmermann Telegram USA känner sig hotade
6 april 1917 USA går med i kriget Allierad med Storbritannien och Frankrike
11 november 1918 Stillestånd. Kriget avslutas

Skeppet som ändrade allt: RMS Lusitania

Vet du att en torped kan förändra historien? Den 7 maj 1915 torpederade en tysk ubåt, känd som U-20, passagerarfartyget RMS Lusitania. Denna incident, kombinerat med andra faktorer, vände den amerikanska opinionen mot Tyskland.

Zimmermann Telegram

Men varför bedrev USA krig trots dessa provokationer? Svaret ligger i Zimmermann Telegram. Tyska utrikesministern Arthur Zimmermann skickade ett telegram till Mexiko. Budskapet var tydligt – om USA går med i kriget, kommer Tyskland hjälpa Mexiko att återta förlorad mark. När detta telegram blev offentligt, kände sig USA hotade.

Amerikas intåg i första världskriget

Till slut den 6 april 1917, gick USA med i kriget, allierad med Storbritannien och Frankrike. USA:s starka militära närvaro var avgörande för de allierades seger. Till slut, den 11 november 1918, meddelades ett vapenstillestånd, vilket effektivt avslutade första världskriget.

Så, varför gick USA med i första världskriget? Kort sagt, det var en blandning av externa provokationer och interna hot som tvingade USA att agera. Trots sin tidigare neutralitet tog USA steg mot kriget, vilket för alltid förändrade världshistorien.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant