november 28, 2023
Blogg

Vilket land är störst till ytan

Vilket land är störst till ytan?

Det är alltid roligt att snacka om världsrekord, eller hur? Idag ska vi dyka ned i världen från en helt ny aspekt – yta. Så, vilket land är egentligen det största till ytan? Nu ropa ut ditt gissning innan vi avslöjar!

Svaret är… Ryssland!

Ja, du hörde rätt. Ryssland krossar konkurrensen på denna front och anses vara det största landet på jorden till ytan. Är du överraskad?

Land Yta (km2) Ranking
Ryssland 17,098,242 1
Canada 9,984,670 2
USA 9,525,067 3
Kina 9,326,410 4

Är alla länder stora till ytan?

Inte nödvändigtvis. Storleken på ett lands yta kan variera kraftigt. Till exempel, trots att Vatikanstaten är ett oberoende land, är det faktiskt det minsta i världen och mäter mindre än en kvadratkilometer i yta!

Vad betyder ”storst till ytan”?

När vi pratar om att ett land är ”stort till ytan”, menar vi inte befolkning eller ekonomisk makt. Istället refererar vi enbart till det geografiska området, inklusive både land och vatten, som utgör landets totala yta.

  • Land: Det är den totala mängden obestridligt territorium som ett land kontrollerar, inklusive terräng- och landskapsfunktioner som berg, dalar och slätter.
  • Vatten: Detta inkluderar alla insjöar, floder, dammar, bassänger och andra vattenkällor inom landets gränser.

Vad mer?

Nu när vi har avslöjat vilket land som är störst till ytan, jag hoppas du har lärt dig något nytt idag. Och kom ihåg, du är alltid välkommen att komma tillbaka för mer av dina brinnande frågor. Vi är här för att hjälpa dig slukar kunskap!

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant