november 28, 2023
Blogg

Fyra kortspel som passar hela familjen

Det finns oändligt många olika kortspel att välja mellan, men alla passar inte för hela familjen. Här ger vi fyra tips på kortspel som passar hela familjen!

Vissa spela passar bättre än andra

En del kortspel lämpar sig bättre än andra för att de kanske är för komplicerade eller för att man endast kan var ett färre antal deltagare. Men självklart finns det gott om spel att välja mellan när man är tre eller fler som vill ha en trevlig stund. Här kommer vi nu presentera fyra kortspel som passar hela familjen, skulle du mot förmodan inte nöja dig med dessa eller om du helt enkelt vill ha andra kortspel att välja mellan så kan du hitta en massa spel här.

Tecken – för fyra spelare

Kortspelet Tecken är ett kortspel för fyra deltagare där man sedan spelar parvis mot varandra, alltå två mot två . ”Kotte” som kortspelet också ibland kallas går ut på att få fyra kort av samma valör, när man samlat ihop dessa så signalerar man sin förutbestämda ”signal” (ett hemligt tecken) till sin lagkamrat, och båda två ska då snabbt slå sina händer på korthögarna på bordet.

Finns i sjön – perfekt för nybörjare

I detta spel bör man vara 4 deltagare, man kan också addera kortlekar om man är fler!  Finns i sjön är ett väldigt lätt spel och passar sig alldeles ypperligt för nybörjare i yngre ålder. Detta spel går ut på att samla ihop till fyra kort av samma sort, till exempel fyra damer eller fyra knektar. Man frågar sedan sina motspelare om de har det kort man behöver för att komplettera sina fyrtal, och om de inte har det får man istället ”dra ett kort från sjön”, det vill säga ifrån korthögen som ligger på bordet. Den med flest fyrtal vinner, när alla korten har tagit slut.

Plump – fram med papper och penna!

Plump går ut på att förutspå exakt rätt antal stick man möjligen kan ta med sina kort. Spelet spelas med ett protokoll där ”bud” och poäng skrivs ner. Man måste följa färg om det är möjligt, annars får man utöver det lägga vilket kort som helst. Den som har det högsta kortet i rätt färg vinner sedan själva sticket. Poäng får man genom att man lyckas ta exakt så många stick som man förutspått att man kan ta, annars får man istället en plump (där av namnet på spelet). Den med flest poäng efter alla spelomgångar har spelats är vinnaren.

Svartepetter – om ni är många

Spelet Svartepetter kan spelas på upp till sex deltagare. Antingen har man en speciell svartepetter kortlek, eller så kör man med en vanlig kortlek. Enda skillnaden är att om man spelar med en vanlig kortlek behöver man ta en Joker eller annat kort och förutbestämma att detta är ”Svartepetter”. Spelet inleds med att den som sitter på vänster sida om given drar ett kort från spelaren som denne har till höger om sig.

Om kortet man tagit bildar ett par med ett av de kort som man redan har på handen, så lägger man ner det nybildade paret på bordet. Om inte, så behåller man det nya kortet på hand. Spelet fortsätter tills alla par är lagda på bordet och bara Svartepetter är kvar. Den som har Svartepetter på handen har förlorat spelet.

Sällskapsspel är viktigt

Att kunna släppa skärmar, telefoner och andra digitala enheter vi socialiserar igenom är viktigt, speciellt för barnen. För mycket skärmtid kan påverka negativt vilket i och för sig inte är någon nyhet. Det är också därför kortspel ett mycket bra alternativ till att ha skoj med familjen. Med handen på hjärtat, när la du ifrån dig telefonen senast för att sitta kring middagsbordet eller soffbordet med familjen för att bara umgås?

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant